Kina kigger på dansk affald

København er verdensmester i genbruge affald fx til at producere el og varme. Derfor har en delegation fra Tsinghua University i Beijing netop været på besøg.

I Kina er det ikke ualmindeligt, at plast, glas, metal, elektronik og hårde hvidevarer ender i en stor bunke, der brændes af i en sky af sort røg. I Danmark derimod er det kun 1-2 procent af alt affald, der ikke genanvendes på en eller anden måde.

Det vil Beijing gerne lære af, og derfor fik København i oktober besøg af professorer og studerende fra Collaborative Innovation Center of Eco Design (CIED) på Tsinghua University.

Dansk know-how til Kina

Beijing barsler lige nu med et pilotprojekt, der blandt andet skal gøre byen bedre til at genbruge affald til at producere el og varme.

Besøget, som Copenhagen Capacitys One-Point Entry hjalp med at organisere, lagde derfor vejen forbi tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects, der herhjemme blandt andet er kendt for Den Sorte Diamant i København og ARoS i Aarhus, og står bag mange prestigebyggerier i Kina.

Læs også: Forenkling betyder mindre vækst i Greater Copenhagen

Tegnestuen har blandt andet tegnet Shenzhen East Waste-to-Energy anlæg, der i 2020 vil det være det største affald-til-energi anlæg i verden. Shenzhen bys 20 millioner indbyggere producerer 15.000 tons affald om dagen, og det tal stiger med cirka syv procent om året.

”Kina har et stort og stigende behov for at sænke sin CO2-udledning, og her er en vigtig brik at genanvende ressourcer til at producere energi. Det var rigtig godt at møde delegationen og vise dem, hvordan vi også kan hjælpe Beijing by med sin ambition om at blive mere bæredygtig”

separator- Mads Engel, associate partner hos Schmidt Hammer Lassen Architects

Omtanke for naboer og nærmiljø

Delegationen besøgte også ARC – Amager Ressource Center. Forbrændingsanlægget er blandt de bedste i verden til at producere energi af affald og til at integrere vedvarende energikilder som vind og sol i produktionen.

”Ud over at være teknologisk førende på grøn energiproduktion så er det rigtig interessant, at ARC ligger i et beboelsesområde. I Kina vil ingen bo ved siden af et forbrændingsanlæg, fordi de forurener. ARCs røgrensning er en af verdens allerbedste, og teknologien kan derfor bruges i byer”

separator- Li Guo, Entrance Manager i One-Point Entry