Financial Times: København har verdens bedste arbejdsstyrke

Financial Times har kåret København som verdens bedste større by, når det gælder arbejdsstyrkens kvalitet og de vilkår, byen tilbyder – og som verdens næstbedste for sit erhvervsvenlige forretningsklima. Det bør bruges til at markedsføre og trække endnu flere udenlandske virksomheder og talentfulde medarbejdere til hovedstaden og Danmark, mener Københavns overborgmester og Copenhagen Capacity.

København er efterhånden verdensmester i at vinde internationale priser for sin cool livsstil. Nu har hovedstaden også fået bevis for, at den er den større by, som har verdens bedste arbejdsstyrke og kan tiltrække og udvikle talent – og har verdens næstbedste erhvervsklima.

Fejer Stockholm, Oslo, Berlin og Hamborg af banen

Selveste Financial Times har nemlig kåret København som vinder af prisen ”Large Global Cities – Human Capital and Lifestyle” blandt storbyer i hele verden på ranglisten fDi Global Cities of the Future 2018/19. I kategorien ”Large Global Cities – Business Friendliness” indtager hovedstaden andenpladsen, kun overgået af Dublin. Derimod fejer København byer som Stockholm, Oslo, Berlin og Hamborg af banen, som ikke når op i top 10.

Financial Times skelner mellem ”Mega Cities”, ”Major Cities”, ”Large Cities” og ”Mid-sized and Small Cities”, og København falder i Large Cities-kategorien.

”Det er skønt, når København anerkendes af seriøse internationale analyse- og medieinstitutioner. Alle der bor i København ved, at vi er verdens bedste by at bo i – nu får vi også anerkendelse for at tilbyde gode vilkår og have den bedste arbejdsstyrke. Hatten af for København og for at vi kan tiltrække dygtige virksomheder og medarbejdere”

separator- Frank Jensen, overborgmester i København (S)

Virksomheder orienterer sig mod byer i stedet for lande

Kåringen er ikke bare en gevinst for København, men for hele Danmark, mener investeringsfremme-organisationen Copenhagen Capacity, der hjælper udenlandske virksomheder, investorer og talenter til Greater Copenhagen, der tæller Region Hovedstaden, Region Sjælland og Sydsverige.

”Internationalt er København et meget stærkt brand, nogle steder endda stærkere end Danmarks. Rigtig mange virksomheder rundt om i verden er desuden begyndt at orientere sig mod de store metropoler i stedet for lande. Derfor er det meget ofte værdifuldt at benytte storbyens styrker som spydspids, når vi kommunikerer med udenlandske investorer, virksomheder og talenter”

separator- Claus Lønborg, adm. direktør i Copenhagen Capacity

Cirka 30 procent af landets borgere bor i Region Hovedstaden, men regionen står for 40 procent af landets samlede BNP. Det er den højeste andel siden 1993, viser tal fra Danmarks Statistik fra 2016.

Tiltrækker flest udenlandske virksomheder

En del af væksten skyldes, at Hovedstadsområdet tiltrækker flere udenlandske virksomheder end resten af landet. Siden 2015 har Region Hovedstaden og Region Sjælland tiltrukket 73 procent af alle nye udenlandske virksomhedsetableringer og udvidelser af eksisterende aktiviteter i Danmark, viser tal fra fDi Intelligence.

Og udenlandske virksomheder er en gevinst for samfundet. Selvom udenlandske virksomheder kun udgør fire procent af de private virksomheder i Region Hovedstaden og Region Sjælland, så står de for 28 pct. af eksporten og 32 pct. af omsætningen.

Dertil kommer at hver fjerde privatansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland er beskæftiget i en udenlandsk ejet virksomhed.

Københavns tiltrækningskraft gavner væksten i hele landet

Hver gang der skabes 100 nye job i Region Hovedstaden, resulterer det i 34 job i resten af landet. Denne spillover-effekt finder sted i alle danske regioner, men hovedstaden udmærker sig ved at tiltrække og skabe videntunge job, der skaber høj samfundsværdi.

Fx er 74 af de 121 udenlandske investeringer (61 pct.), som Copenhagen Capacity har været med til at tiltrække i de sidste fire år, virksomheder inden for forskning og udvikling og andre videntunge aktiviteter.

FAKTA

  • Ranglisten fDi Global Cities of the Future 2018/2019 er udarbejdet af fDi Intelligence, der er en af verdens førende analyseinstitutioner, og som den globale nyhedskoncern Financial Times Group står bag.
  • Financial Times skelner mellem ”Mega Cities”, ”Major Cities”, ”Large Cities” og ”Mid-sized and Small Cities”, og København falder i Large Cities-kategorien.
  • I kategorien Human Capital and Lifestyle har fDi Intelligence bl.a. kigget på antallet af videregående uddannelsesinstitutioner, top 500 universiteter, studerende på højere læreanstalter, udgifter til uddannelse (andel af BNI), arbejdsstyrkens andel af den samlede befolkning, samt evnen til at tiltrække og fastholde talent.
  • I kategorien Business Friendliness har fDi Intelligence bl.a. kigget på antallet af virksomheder i den vidensbaserede sektor, antal job skabt via udenlandske investeringer, selskabsskat i %, antal dage det tager at oprette en virksomhed, omkostninger forbundet med en afskedigelse, og udbredelsen af korruption.
  • Selvom udenlandske virksomheder kun udgør fire procent af de private virksomheder i Region Hovedstaden og Region Sjælland, så står de for 28 pct. af eksporten og 32 pct. af omsætningen.
  • Hver fjerde privatansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, er beskæftiget i en udenlandsk-ejet virksomhed.
  • Udenlandske virksomheder og medarbejdere medbringer ny viden og måder at gøre tingene på, der over tid forplanter sig til resten af erhvervslivet. Dermed er de kilde til de ideer, vi som vores samfund skal leve af i fremtiden.
  • Udenlandske virksomheder styrker konkurrenceevnen ved at skubbe til de eksisterende erhvervsstrukturer og skabe en fornyelse blandt danske aktører.
  • Udenlandske virksomheder og talenter søger nemlig typisk mod de store byer, som har stærke vidensmiljøer, højt serviceniveau og gode internationale transportforbindelser. Undtaget er de virksomheder, der har brug for plads til produktion, lager eller afgrøder, eller er afhængige af bestemte råstoffer eller energikilder.