Ny analyse: Greater Copenhagen indtager nordisk førertrøje

Greater Copenhagen er favorit, når udenlandske virksomheder skal placere deres internationale hovedkontor. En fordelagtig geografisk placering og gode muligheder for at rekruttere har fx fået den hollandske kaffegigant JDE Coffee til at flytte sit nordiske hovedkontor fra Stockholm til København. Ifølge Copenhagen Capacity illustrerer det en ny tendens.

Hollandske Jacob Douwe Egberts, bedre kendt som JDE Coffee, er én af de internationale virksomheder, der inden for de seneste år er faldet for København.

Efter en række møder med Copenhagen Capacity, der hjælper udenlandske virksomheder med at starte og udvide deres forretning i Greater Copenhagen, valgte JDE Coffee nemlig i 2017 at åbne nordisk hovedkontor i Ørestad. Og her er antallet af ansatte på blot et år er vokset fra 30 til 110 medarbejdere.

”Valget faldt på Ørestaden efter grundige overvejelser med god sparring fra Copenhagen Capacity. I sidste ende faldt valget på København på grund af den optimale lokation med adgang til en stor talentmasse på begge sider af Øresund. Vi følte, at vi i København kunne skabe et attraktivt nordisk hovedkontor på et højt fagligt niveau, og det har vist sig at holde stik.”
- Kasper Grønnegaard, Nordisk Direktør for JDE Coffee Retail.

København er nem at rekruttere til

Og det er ikke kun medarbejdere i den nære periferi, der gerne vil arbejde i den danske hovedstad. København er en meget attraktiv by for udlændinge at leve og arbejde i, fortæller Camilla Friis, der er Nordisk HR-direktør i JDE Coffee.

”Fra et rekrutteringsperspektiv er det interessant for JDE Coffee at være i København. Vores nordiske hovedkontor i København har i dag 30 procent udenlandske medarbejdere fra ni lande, og vi har nemt ved at rekruttere hertil. Det skyldes både, at vi er en stor organisation på mere end 700 medarbejdere i norden, der kan tilbyde udviklingsmuligheder for alle medarbejdere, men også at byen København appellerer internationalt.” - Camilla Friis, Nordisk HR
-direktør i JDE Coffee.

Greater Copenhagen indtager førerposition

JDE Coffees beslutning illustrerer ifølge Copenhagen Capacity en større tendens: I årene 2015-2017 har Greater Copenhagen tiltrukket hele 64 internationale hovedkontorer, hvorimod Hamborg har tiltrukket 48, Helsinki 31, Stockholm 30 og Oslo 15.

Greater Copenhagen har med andre ord tiltrukket over dobbelt så mange internationale hovedkontorer som sine nærmeste nordiske naboer. Og det er der god grund til, påpeger Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity.

”Med Greater Copenhagen har vi udvidet begrebet København. Det betyder, at vi som by har langt mere at tilbyde udenlandske investorer, når det gælder vigtige parametre som adgang til talent, infrastruktur og forskningsfaciliteter. Samtidig har samarbejdet sikret en stærkere finansiering til den internationale markedsføring af Danmarks hovedstad, og flere udenlandske investorer har fået øjnene op for København og Greater Copenhagen. Det ser vi resultatet af nu. Og det momentum skal vi fastholde til gavn for hovedstaden og hele Danmark.”
- Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity.

Frank Jensen: København er et stærkt brand

Som navnet indikerer, spiller København en afgørende rolle som det internationale trækplaster, der kan tiltrække virksomheder, talenter og investorer til hele Greater Copenhagen-regionen.

Københavns overborgmester Frank Jensen er derfor også godt tilfreds med den nye analyse, der viser, at Greater Copenhagen er frontløber, når det gælder tiltrækning af internationale hovedkontorer.

”Jeg er kisteglad for, at JDE Coffee har valgt at placere sit nordiske hovedkontor her i København. Der er ingen tvivl om, at vores høje livskvalitet og grønne profil har haft stor betydning for beslutningen, og jeg glæder mig til at byde medarbejderne og deres familier velkommen til vores by og region.”
- Frank Jensen, overborgmester i København (S)

Fakta

  • Greater Copenhagen er et erhvervspolitisk samarbejde, der forener regionerne Skåne, Halland, Sjælland og Hovedstaden samt de tilhørende 86 kommuner i en fælles indsats for at skabe udvikling og vækst i regionen, samt tiltrække udenlandske virksomheder, investorer og talenter.
  • Financial Times tildelte i 2018 Greater Copenhagen prisen for "Best FDI strategy” blandt alle mellemstore regioner i Europa. Bag strategien står Copenhagen Capacity, der er Greater Copenhagens organisation for investeringsfremme og regional udvikling.
  • JDE Coffee Nordic er Nordens største kaffeselskab med mere end 700 ansatte og kontorer i Danmark, Sverige og Norge. JDE Coffee sælger både kaffe og te til supermarkeder, arbejdspladser og cafeer og fører kendte mærket som CafeNoir, Gevalia, L’Or kapsler, Pickwick og Senseo.
  • I 2017 tiltrak Copenhagen Capacity 35 udenlandske virksomheder, hvilket skabte 1.259 nye job i Greater Copenhagen.