Expats elsker Danmark

9 ud af 10 expats er vilde med at bo i Danmark – og er særligt glade for balancen mellem arbejde og fritid og for deres karrieremuligheder, viser ny undersøgelse. Expats’ene er også meget tilfredse med servicen hos danske myndigheder, som fortsat bør prioriteres, mener Copenhagen Capacity.

Højtuddannede udlændinge, der bor og arbejder i Danmark, er vilde med det.

I undersøgelsen The Expat Study 2020 svarer 86 procent, at de er glade for at bo her, mens bare 3 procent svarer, at det er de ikke.

Vores arbejdskultur hitter

Kigger man nærmere på undersøgelsen, der er blevet til i et samarbejde mellem DI, Copenhagen Capacity, IDA, Akademikerne og SIRI, viser det sig, at expats’ne synes særligt godt om den danske balance mellem arbejde og fritid, den såkaldte work/life-balance.

61 procent svarer, at det var en vigtig faktor, da de i sin tid takkede ja til et job i Danmark.

Men også karriereudvikling og den danske arbejdskultur vægter højt, når de højtuddannede udlændinge vælger Danmark som karrieredestination. 8 ud af 10 expats angiver, at de er tilfredse med deres job, og 66 procent svarer, at der er gode karrieremuligheder i Danmark.

”Danske virksomheder er meget afhængige af højtuddannede udenlandske specialister. Derfor er det glædeligt, at de kan lide at være her. Kort sagt kan man sige, at vi har et produkt, som er globalt konkurrencedygtigt, og nu skal vi skrue op for markedsføringen for at tiltrække de værdifulde udenlandske talenter til dansk erhverv”

- Nikolaj Lubanski, Talent Director i Copenhagen Capacity

God kontakt med myndighederne

84 procent svarer desuden, at de er tilfredse med servicen hos de danske myndigheder fx deres kommune og SKAT.

91 procent er tilfredse med myndighedernes engelskkundskaber – og tilfredsheden er steget siden sidste undersøgelse i 2014.

Den fremgang glæder talentdirektør i Copenhagen Capacity, Nikolaj Lubanski.

”Jeg er overbevist om, at tallene afspejler det fokus myndighederne har haft på at tage godt imod udenlandske borgere. Fx har Københavns Kommune etableret International House Copenhagen, som hjælper med alle praktiske spørgsmål. Denne ’one-stop shop’-tankegang er utrolig vigtig for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere fra udlandet og er derfor helt rigtigt prioriteret”

- Nikolaj Lubanski, Talent Director i Copenhagen Capacity

Dansk er nøglen

De knap 2.000 expats i undersøgelsen er fortrinsvis højtuddannede mænd under 40 år. De har alle boet i Danmark i maksimalt fem år og socialiserer ikke meget med danskere.

Lidt over halvdelen omgås kun sjældent eller aldrig med danskere uden for arbejdet – og det kan have noget med sproget at gøre.

For hvor næsten halvdelen af expats svarer, at danskkundskaber er nødvendige i deres arbejde, svarer hele 9 ud af 10, at danskkundskaber er afgørende for det sociale liv i Danmark.

Bedre danskkundskaber er da også den vigtigste faktor, som expats’ne peger på, når de bliver spurgt, hvad der kan få dem til at blive længere i Danmark. Derfor er dansk måske opskriften på at fastholde expats i Danmark.

”At kunne dansk øger især muligheden for at indgå i flere sociale sammenhænge uden for arbejdet. Og det kan i det lange løb være nøglen til, at man vælger at blive her permanent. Til gavn for Danmark og danske virksomheder”

- Steen Nielsen, vivedirektør og ansvarlig for arbejdsmarkedsforhold i Dansk Industri (DI)

FAKTA

  • Expats Study 2020
  • Udført af Oxford Rersearch A/S
  • For DI, Copenhagen Capacity, IDA, Akademikerne og SIRI
  • 1.954 respondenter
  • Alle har været i DK maks. fem år, er min. 20 år og tjener min. 30.000 kr./md.