Højtuddannede udlændinge, der bor og arbejder i Danmark, er vilde med det.
I undersøgelsen The Expat Study 2020 svarer 86 procent, at de er glade for at bo her, mens bare 3 procent svarer, at det er de ikke.
Kigger man nærmere på undersøgelsen, der er blevet til i et samarbejde mellem DI, Copenhagen Capacity, IDA, Akademikerne og SIRI, viser det sig, at expats’ne synes særligt godt om den danske balance mellem arbejde og fritid, den såkaldte work/life-balance.
61 procent svarer, at det var en vigtig faktor, da de i sin tid takkede ja til et job i Danmark.
Men også karriereudvikling og den danske arbejdskultur vægter højt, når de højtuddannede udlændinge vælger Danmark som karrieredestination. 8 ud af 10 expats angiver, at de er tilfredse med deres job, og 66 procent svarer, at der er gode karrieremuligheder i Danmark.
”Danske virksomheder er meget afhængige af højtuddannede udenlandske specialister. Derfor er det glædeligt, at de kan lide at være her. Kort sagt kan man sige, at vi har et produkt, som er globalt konkurrencedygtigt, og nu skal vi skrue op for markedsføringen for at tiltrække de værdifulde udenlandske talenter til dansk erhverv”
84 procent svarer desuden, at de er tilfredse med servicen hos de danske myndigheder fx deres kommune og SKAT.
91 procent er tilfredse med myndighedernes engelskkundskaber – og tilfredsheden er steget siden sidste undersøgelse i 2014.
Den fremgang glæder talentdirektør i Copenhagen Capacity, Nikolaj Lubanski.
”Jeg er overbevist om, at tallene afspejler det fokus myndighederne har haft på at tage godt imod udenlandske borgere. Fx har Københavns Kommune etableret International House Copenhagen, som hjælper med alle praktiske spørgsmål. Denne ’one-stop shop’-tankegang er utrolig vigtig for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere fra udlandet og er derfor helt rigtigt prioriteret”
De knap 2.000 expats i undersøgelsen er fortrinsvis højtuddannede mænd under 40 år. De har alle boet i Danmark i maksimalt fem år og socialiserer ikke meget med danskere.
Lidt over halvdelen omgås kun sjældent eller aldrig med danskere uden for arbejdet – og det kan have noget med sproget at gøre.
For hvor næsten halvdelen af expats svarer, at danskkundskaber er nødvendige i deres arbejde, svarer hele 9 ud af 10, at danskkundskaber er afgørende for det sociale liv i Danmark.
Bedre danskkundskaber er da også den vigtigste faktor, som expats’ne peger på, når de bliver spurgt, hvad der kan få dem til at blive længere i Danmark. Derfor er dansk måske opskriften på at fastholde expats i Danmark.
”At kunne dansk øger især muligheden for at indgå i flere sociale sammenhænge uden for arbejdet. Og det kan i det lange løb være nøglen til, at man vælger at blive her permanent. Til gavn for Danmark og danske virksomheder”
FAKTA
Director of Marketing & Talent