Amerikanske elitestuderende skal redde dansk erhvervsliv

I 2020 vil dansk erhvervsliv mangle 30.000 højtuddannede inden for de tekniske fag. Samtidig ligger Danmark nede på en 27. plads over attraktive karrierelande. DI, Novo Nordisk, Københavns Universitet, DTU og Copenhagen Capacity har været på charmeoffensiv på en af Bostons største karrieremesser for elitestuderende, hvor konkurrencen med Tyskland er hård.

Talent

De amerikanske Ivy League-universiteter Harvard, Yale, Princeton, Colombia og Massachusetts Institute of Technology (MIT) udklækker nogle af verdens førende ingeniører, it-udviklere og forskere inden for it, cleantech og life science – talenter, som dansk forskning og erhvervsliv får hårdt brug for i fremtiden.

Ifølge tal fra ingeniørforeningen IDA vil der i 2020 mangle 30.000 højtuddannede inden for de tekniske fag i Danmark, heraf 13.500 ingeniører.

Den 21. februar deltog DI, Novo Nordisk, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Copenhagen Capacity på den danske stand på karrieremessen European Career Fair på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Standen var arrangeret af Copenhagen Capacity gennem initiativet Talent Attraction Denmark.

Tyskland stærkt repræsenteret
”Der er rigtig gode muligheder i at deltage i den slags arrangementer, fordi vi bliver synlige over for en attraktiv gruppe. Tyskland alene fyldte halvdelen af messehallen, mens Danmark kun var repræsenteret med den ene stand”, siger Lise Thomsen, sekretariatschef i DI’s netværk Expat in Denmark, der betegner den danske deltagelse som en succes:

”Folk stod i kø ved vores stand hele lørdagen og var helt klart mest interesseret i de reelle job, som Novo Nordisk havde med”, fortæller Lise Thomsen.

Og interessen er tidligere blevet omsat til ansættelser hos Novo Nordisk.

”I de seneste år har vi ansat en håndfuld nyuddannede kandidater som et direkte resultat af vores deltagelse på messen. Derudover er messen en rigtig god mulighed for mere langsigtet employer branding og for at styrke vores netværk og samarbejde med eliteuniversiteter som MIT og Harvard”, siger Sebastian Kierulff Page, Manager of Recruitment Operations, Novo Nordisk.

Danmark nr. 27. på listen over attraktive karrierelande
En international sammenligning fra Boston Consulting Group viser, at Danmark ligger helt nede på en 27. plads, når højtuddannede fra hele verden skal udpege de mest attraktive lande at arbejde i.

”Til gengæld viser den danske undersøgelse The Expat Study 2014, som Oxford Research står bag, at mere end otte ud af ti udenlandske ingeniører stortrives i jobbet og finder den danske arbejdskultur tiltalende. Derfor er det afgørende at gøre en aktivt markedsføringsindsats over for de kandidater, som vi ved, dansk erhvervsliv kommer til at mangle”, siger Nikolaj Lubanski, Talent Director, Copenhagen Capacity.

Tid til både familie og karriere trækker
Et af de stærkeste kort i konkurrencen om de udenlandske kandidater er udsigten til et liv, hvor der både er plads til en spændende forskerkarriere og familietid.

”Generelt vil kandidaterne gerne høre om hele paletten – hvordan vil livet se ud, hvis de tager det store spring og flytter til Danmark? Som dansk universitet tilbyder vi både mulighed for en forskningskarriere og tid til familien, og den kombination findes ikke ret mange andre steder. Ved at deltage som del af en fælles delegation viser DTU, at vi arbejder tæt sammen med dansk erhvervsliv, hvilket giver kandidaterne et billede af, hvordan deres karriere i Danmark kan udvikle sig på den lange bane”, siger Cassie Wu, Senior International HR Officer, International Faculty Services, Corporate HR, Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Om Talent Attraction Denmark
Gennem initiativet Talent Attraction Denmark arbejder Copenhagen Capacity for at tiltrække højtkvalificerede specialister til Danmark for at imødekomme det stigende behov for ingeniører, it-udviklere og forskere inden for life science, cleantech og it-branchen. Det sker gennem internationale kampagner, som synliggør Danmark som en attraktiv karrieredestination. Den danske delegation på European Career Fair på MIT var en del af Talent Attraction Denmark-initiativet og støttet af IDA, Medicon Valley Alliance, State of Green og Udenrigsministeriet.

Se alle Talent Attraction Denmarks kampagner på www.talentattractiondenmark.com

Talent