København skal tiltrække flere internationale studerende

De seneste ti år er antallet af internationale studerende i Danmark tredoblet til 10.700. Globalt tiltrækker Danmark dog kun 0,5 % af de internationale studerende, som udgør et stort potentiale for dansk eksport. Gode rammevilkår og internationale netværk kan tiltrække og fastholde flere i fremtiden.

Danmark er blevet bedre til at tiltrække internationale studerende, som udgør et stort potentiale for dansk eksport. De seneste ti år er tallet tredoblet til 10.700 studerende, men globalt er Danmark fortsat en miniput, som kun tiltrækker 0,5 % af de studerende, der søger udenlands. Gode rammevilkår og internationale netværk er vigtige faktorer, der kan tiltrække og fastholde flere i fremtiden.

Sprogkundskaber og kulturforståelse og lokal markedsindsigt er adgangsbilletten til vækst på nuværende og nye eksportmarkeder. De kompetencer kan internationale studerende tilføre Danmark, hvis de bliver her, efter læseplanerne er skiftet ud med et eksamensbevis, viser flere undersøgelser som eksempelvis Born Globals, som Mandag Morgen står bag.

Tal fra Uddannelsesministeriet viser, at Danmark er blevet bedre til at tiltrække studerende med et andet pas end dansk. Fra 2001 til 2011 er antallet af internationale studerende, der tager hele deres uddannelse i Danmark, næsten tredoblet til 10.700. Globalt har Danmark dog kun fat i 0,5 % af de studerende, der vender blikket mod udenlandske studiedestinationer, og Danmark er sjældent førsteprioritet. Hele 80 % af de internationale studerende, der tager til Danmark, har overvejet andre destinationer, viser YGWA 2011-analysen, som Copenhagen Capacity har foretaget blandt medlemmer af ungdomsambassadørkorpset Youth Goodwill Ambassador Corps (YGWA).

Hele 92 % svarer desuden, at de overvejer at leve i et andet land end deres hjemland, når de har afsluttet deres uddannelse. Skal valget falde på Danmark som studie- og arbejdsdestination, bør internationale netværk prioriteres.

-Manglende integration og netværk medvirker til, at mange internationale studerende ikke falder til og derfor forlader Danmark. Det vil vi gerne ændre på med netværket Youth Goodwill Ambassador Corps, som er et fællesskab for udenlandske studerende i Danmark og samtidig markedsfører Danmark som uddannelsesdestination i udlandet, siger Kim Bek, udviklingsdirektør i Copenhagen Capacity.

Positivt budgetforlig
Haltende rammevilkår som mangel på tag over hovedet har ligeledes indflydelse på de internationale studerendes lyst til at blive. Derfor er Københavns Kommunes beslutning om at afsætte 140 millioner kroner til at opføre almene boliger, herunder 145 almene studieboliger, i budgetforliget for 2013 en positiv udvikling.

-Også i boligjagten kan manglen på netværk betyde færre fordele, fordi de færreste udenlandske studerende kender nogen, der kender nogen, der har en lejlighed, et værelse eller en ledig sofa. Derfor er det rigtig godt, at Københavns Kommune nu tager fat på at fjerne denne barriere for fremtidens danske og internationale studerende, siger Kim Bek.