Internationale studerende skæpper i statskassen

Det er en god forretning for Danmark, når en person med et ikke-dansk pas tager en hel uddannelse i Danmark. Det viser en ny analyse fra tænketanken DEA.

Så snart en international studerende færdiggør en lang eller kort videregående uddannelse i Danmark og bliver her, luner det i den danske statskasse.

Det viser en ny analyse fra tænketanken DEA. Analysen bygger på data fra 1996 til 2008, hvor næsten 6.000 internationale studerende gennemførte en uddannelse i Danmark. Deres samlede bidrag til den offentlige sektor udgør 156,5 millioner kroner. Det svarer til et overskud på cirka 26.000 kroner per studerende.

Analysen viser, at det er studerende på lange og korte videregående uddannelser, der giver overskud i statskassen, mens de mellemlange og bacheloruddannelserne giver minus. Regnestykket giver dog plus, fordi der er dog langt flere studerende på de lange videregående, nemlig 55 procent.

I gennemsnit bliver de studerende med en lang uddannelse 5,5 år i Danmark, og i den periode indgår de i arbejdsstyrken og bidrager positivt til statskassen.

Fasthold flere bachelorstuderende
Kigger man på de bachelorstuderende, er de en dårlig forretning for Danmark. Kun 22 procent af de bachelorstuderende, der deltog i undersøgelsen, var stadig i Danmark året efter deres dimission. Ifølge forskningschef i DEA Martin Junge er det oplagt at kigge på de internationale studerendes ressourcer som svar på Danmarks voksende ældrebyrde og svindende arbejdsstyrke.

”Vi taler om at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, men den er her jo, når de studerende er færdige med at læse. De bachelorstuderende udviser allerede interesse for Danmark, og derfor kunne man prøve at få dem til at blive”, siger Martin Junge.

En tidligere undersøgelse fra KLs nyhedsbrev Momentum viser, at 77 procent af de internationale studerende gerne vil blive i Danmark efter endt uddannelse. Der ligger altså et kæmpe potentiale i at få dem til at blive og indgå til den danske arbejdsstyrke.

Regler for ophold og studiejob bør lempes
Dansk Erhverv peger på at lempe de nuværende regler for studiejob, som kun tillader arbejde 15 timer om ugen for studerende fra lande uden for EU/EØS.

”Et studiejob er noget af det, der kan gøre, at udenlandske studerende bliver hængende bagefter, for så kender de til arbejdskulturen på det danske arbejdsmarked. Det er jo ofte de store koncerner, der udbyder internationale studiejob på engelsk, men potentialet for ansættelse af højtuddannet arbejdskraft er nok størst i små og mellemstore virksomheder”, siger Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør for arbejdsmarked, uddannelse og forskning hos Dansk Erhverv.

Hun og er også positiv over for regeringens tiltag om, at internationale studerende har mulighed for at blive seks måneder efter endt uddannelse til jobsøgning.

"Det er jo en lille smule tosset, at vi giver dem en uddannelse, og så smider vi dem ud bagefter", siger underdirektøren, der mener, at man bør holde kompetencerne i Danmark.