Dansk cleantech har medvind i Kina

Stadig flere kinesiske erhvervsdelegationer besøger Greater Copenhagen for at lære om bæredygtigt byggeri og byudvikling. Alene i år har Copenhagen Capacity arrangeret 14 besøgsprogrammer.

Luftforurening, spildevand, affald og tung trafik er udfordringer, som storbyer i hele verden kæmper for at løse. Særligt i Kina, hvor der er fuld fart på den industrielle produktion og stigende vandring fra land til by.

Danmark har som et af de eneste lande formået at fordoble BNP uden at øge sit energiforbrug gennem de seneste 25 år – og denne grønne vækstopskrift vækker interesse hos virksomheder og offentlige myndigheder i Kina.

”Vi oplever en klar stigning i henvendelser fra kinesiske virksomheder og embedsfolk, som vil lære af Danmarks stærke kompetencer inden for cleantech, vedvarende energi, smart city og bæredygtig byplanlægning. Både i form af teknologier og knowhow og de myndigheder, der fastlægger de politiske strategier, som er helt nødvendig for at lykkes med den grønne omstilling”, fortæller Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity.  

Chinese Building Centre på besøg
I 2015 har Copenhagen Capacity fået 21 kvalificerede henvendelser fra kinesiske erhvervsdelegationer gennem Greater Copenhagens One-Point Entry service (modtageenheden). Heraf er 14 besøgsture afholdt med hjælp fra Copenhagen Capacity.

I juni venter endnu et stort anlagt besøg, når Kinas arkitekturcenter, Chinese Building Centre (CBC), kommer til Greater Copenhagen. Besøgsprogrammet fokuserer på byudvikling og kvarterløft af tidligere industriområder til klimavenlige bydele med boliger, kontorer og rekreative områder.

Derudover kommer en delegation fra Fengtai-distriktet i Beijing i juni, blandt andet for at underskrive en samarbejdsaftale med Frederikssund Kommune om bæredygtig byudvikling. Copenhagen Capacity samarbejder med Frederikssund Kommune, Københavns Kommune og cleantech-klyngen CLEAN om at sammensætte et besøgsprogram, der promoverer investeringsmuligheder i Greater Copenhagen og baner vejen for eksport til Kina.

Verdensførende teknologi og nem adgang til offentlige myndigheder
Flere af de kinesiske delegationer sender en ønskeliste over projekter, udviklingsområder, virksomheder og myndigheder, de gerne vil besøge.

Populære destinationer er den bæredygtige bydel Nordhavnen, som er under opførsel og blandt andet rummer EnergyLab, der er et live testlaboratorium for fremtidens energiløsninger, den nye bydel Ørestad, Amagerforbrændingen, der er en af verdens mest miljøeffektive affaldsanlæg, smart city og belysnings-testcenteret DOLL Lighting Lab, vindmølleparken på Middelgrunden, cykelstier og –infrastruktur og vandværker. Derudover står organisationer som State of Green, Dansk Arkitekturcenter (DAC) og HOFOR højt på mange ønskelister.

”Greater Copenhagen har mange interessante show cases, både for delegationer, der ønsker plug and play-løsninger som kan eksporteres straks, og for dem, der er er interesserede i forskning og udvikling og testfaciliteter. Derudover er det nemt at mødes med politikere, embedsfolk og statsejede selskaber, hvilket er meget attraktivt for kinesiske delegationer”, understreger Claus Lønborg.