Danmark er verdens femtebedste land for talenter

Danmark går tre pladser frem og er nu det femtebedste land i verden for talenter, viser den nyeste version af Global Talent Competitiveness Index.

Efter en lille tilbagegang sidste år er Danmark nu igen det bedste land i Norden, når det gælder evnen til at dyrke, fastholde, tiltrække og skabe gode forudsætninger for talenter.

På verdensplan er Danmark det femtebedste land – kun et mulehår efter USA – og i Europa er vi det tredjebedste land kun overgået af Schweiz og Luxembourg.

Danmark klarer sig specielt godt i forhold til at skabe og dyrke talenter, hvorimod det relativt set kniber med at tiltrække og fastholde talenter.

Danmark mangler tusindvis af højtuddannede

Det er problematisk, fordi danske virksomheder mangler højtuddannet arbejdskraft, særligt inden for de tekniske og naturvidenskabelige fag. En prognose foretaget af IDA og DI slår fast, at der i 2025 vil mangle næsten 10.000 ingeniører og lidt over 4.000 naturvidenskabelige kandidater.

”Danmark ligger helt i top som attraktivt talentland, men formår alligevel ikke at tiltrække og fastholde nok internationale talenter til at modsvare virksomhedernes efterspørgsel. Der er behov for mere international markedsføring af Danmark som karrieredestination, og det er netop et af de indsatsområder, som Copenhagen Capacity styrker yderligere i det kommende år”, siger Claus Lønborg, adm. direktør i Copenhagen Capacity.

Danmarks styrker er bl.a.:

 • Gode rammevilkår, fx et fleksibelt arbejdsmarked hvor det er nemt at ansætte og afskedige. 
 • En højtuddannet arbejdsstyrke. 
 • Et højt forskningsniveau, som der investeres mange midler i. 
 • Et godt uddannelsessystem. 
 • En ledelsesstil, der giver plads til selvudvikling. 
 • Ytringsfrihed og medbestemmelse.

Danmarks udfordringer er bl.a.:

 • Høj personbeskatning hæmmer viljen til at arbejde ekstra. 
 • Et højt lønniveau.

Download hele rapporten her.

Top 10 i Europa

 1. Schweiz
 2. Luxembourg
 3. Danmark
 4. Sverige
 5. Storbritannien
 6. Norge
 7. Finland
 8. Holland
 9. Tyskland
 10. Østrig