Universiteter skal tiltrække internationale investeringer

Attraktive vidensmiljøer omkring de danske forskningsuniversiteter skal tiltrække internationale investeringer, virksomheder og iværksættere. Formlen hedder Greater Copenhagen Science Cities.

Science cities kalder man også byområder med et stærkt vidensmiljø, hvor universitet og campus kobles sammen med den omkringliggende by og erhvervsliv og dermed skaber et levende og innovativt miljø, som virksomheder, investorer, talenter og iværksættere gerne flytter sig for at blive en del af.

En række danske partnere er nu gået sammen om at udvikle Greater Copenhagens vidensmiljøer under navnet Greater Copenhagen Science Cities, og målet er at skabe en førende forskningsregion, der kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser.

Hvad er vores forskningsmæssige styrker?

I første omgang har projektet fokus på at kortlægge styrkepositioner og udviklingsmuligheder for tre områder:

  • Frederiksberg med Copenhagen Business School og dele af Københavns Universitet.
  • Lyngby-Taarbæk med Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
  • København med Nørre Campus på Københavns Universitet, der er centrum for sundheds- og naturvidenskab under navnet Copenhagen Science City.

Berlin, Stockholm, Hamborg og Amsterdam er i fuld gang

Indsatsen med at kortlægge, hvad vidensbyerne kan tilbyde internationale investorer og virksomheder, er et helt centralt konkurrenceparameter:

”Konkurrencen om at tiltrække udenlandske virksomheder, investorer og talenter er intens. Vores naboer, Berlin, Stockholm, Hamborg og Amsterdam er i fuld gang med at udvikle og markedsføre deres unikke styrkepositioner. Greater Copenhagen er godt med i den globale konkurrence om udenlandske investeringer og her er initiativer som Greater Copenhagen Science Cities, der kortlægger regionens forskningsmæssige styrker, vigtige”, understreger Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity.

Han bakkes op af Thomas Bjørnholm, Prorektor på Københavns Universitet:

”Vi skal kunne tilbyde udenlandske virksomheder helt konkrete muligheder for at samarbejde med danske vidensmiljøer eller benytte forskningsresultater skabt her. Derfor skal vi kortlægge vores forskningsmæssige styrkepositioner. Og vi skal vide, hvilken type virksomheder der har interesse i netop vores styrker.

Novozymes: udviklingsmiljøer har stor værdi

Også store internationale virksomheder som Microsoft og Novozymes bakker op om initiativet og understreger værdien af stærke erhvervs- og udviklingsmiljøer omkring landets universiteter. Det er således ikke tilfældigt, at Novozymes har valgt at placere et udviklingscenter med knap 2.000 ansatte klods op af Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby:

”Med placeringen i Lyngby, tæt på DTU, er det vores ambition at skabe et global hub for bioteknologisk forskning. Vores nye innovationscampus bliver et vigtigt led i at skabe de bedste forudsætninger for at udvikle vores produkter og styrke vores vækst med banebrydende bioteknologi", siger Thomas Videbæk, Chief Operating Officer i Novozymes med ansvar for produktion og forskning.

FAKTA OM SAMARBEJDET

  • Projektet ”Greater Copenhagen – udvikling af Vidensmiljøer” er finansieret med ReVUS-midler fra Region Hovedstaden.
  • Partnere i projektet er: Copenhagen Business School, Copenhagen Capacity, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Science City, Københavns Kommune, Københavns Universitet, Lyngby-Taarbæk Vidensby og Frederiksberg Kommune.
  • IRIS Group skal kortlægge de udvalgte områders forskningsmæssige styrker, og Sadolin & Albæk og COWI skal kortlægge og analysere områdernes erhvervsmæssige styrkepositioner og potentialer.
  • Projektet skal udmønte sig i anbefalinger til en målrettet branding- og markedsføringsindsats, der skal synliggøre erhvervs- og forskningsmæssige styrkepositioner i Greater Copenhagen.