København vil tiltrække Lægemiddelagentur

Lobbyarbejdet for at tiltrække det Europæiske Lægemiddelagentur er i gang, og Danmark har meldt sit kandidatur. Copenhagen Capacity spår København gode muligheder for at komme i betragtning.

Når briterne sætter gang i sit farvel til EU, bliver en af konsekvenserne, at det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, skal flyttes ud af London til en anden EU-medlemsstat.

Med EMA følger dets 900 arbejdspladser og økonomiske aktiviteter i milliardklassen, og den vækstindsprøjtning kaster en lang række lande nu kræfter efter at tiltrække. Heriblandt Danmark, der har spillet København på banen som et attraktivt alternativ til den britiske hovedstad.

Gode chancer for at komme blandt favoritterne

De interessenter, der arbejde for sagen, tæller blandt andre Dansk Erhverv, Dansk Industri, Lægemiddelindustrien (Lif), repræsentanter fra Lægeforeningen, Pharmadanmark, KKR Hovedstaden, Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Statsministeriet, Sundhedsministeriet, Udenrigsministeriet og Invest in Denmark samt Copenhagen Capacity.

Ifølge administrerende direktør i Copenhagen Capacity, Claus Lønborg, har København gode muligheder for at komme langt i opløbet. Greater Copenhagen-regionen er et knudepunkt for industrien med forskning i verdensklasse og tunge virksomheder som Novo Nordisk, Genmab, Leo Pharma og Lundbeck.

Eksempelvis har forskningstidsskriftet Scientific American i de sidste 10 år, med undtagelse af 2010, kåret Danmark som en af de tre bedste nationer i verden inden for forskning i biotek.

Et trygt land med fokus på hele familien

Ansøgningen betoner dog meget andet end de danske forskningsmiljøer og det stærke samarbejde mellem universiteter og erhvervslivet. Den gør også opmærksom på, at Danmark er et godt og trygt land at bo og arbejde i.

”EMA skal flytte 900 medarbejdere, og mange af dem har ægtefælle og børn. Derfor er det centralt at fremhæve, at København er en grøn, ren, sikker og meget attraktiv by, samt den unikke danske work-life balance, som tillader både mor og far at arbejde og deltage i familielivet – og at vi gør meget for at hjælpe nytilflyttere i Greater Copenhagen med at falde til og fx finde job til medfølgende ægtefæller”, forklarer Claus Lønborg.

Ofte er en ægtefælle, som ikke er glad, nemlig årsagen til, at udenlandske højtuddannede forlader Danmark før planlagt. International House Copenhagen tilbyder derfor en række services, som hjælper med at få fodfæste på det danske jobmarked og skabe et socialt netværk.

Adgang til danske og internationale medarbejdere

Derudover fremhæves regionens centrale placering i Europa og dens effektive infrastruktur med bl.a. Københavns Lufthavn – og naturligvis adgangen til talent.

”Greater Copenhagen har en højtuddannet arbejdsstyrke, en stærk life science-klynge samt Skandinaviens højeste koncentration af forskere, og det er afgørende for en videntung organisation som EMA. Hvis de rette kompetencer ikke findes lokalt, kan vi i Copenhagen Capacity hjælpe med at tiltrække udenlandsk talent”, understreger Claus Lønborg.

Forventes afgjort i år

Regeringen har udpeget Novo Nordisks netop afgåede topchef Lars Rebien Sørensen til at lede forhandlingerne, som strækker sig over de næste 6-8 måneder.