250 internationale talenter til matchmaking med dansk erhvervsliv

Kunstig intelligens, big data og robotter. Sådan ser den nye digitale virkelighed ud for de fleste danske virksomheder, som derfor er på jagt efter nye kompetencer og talenter. Den 4. maj stod slaget i Operaen om 250 internationale af slagsen.

250 internationale masterstuderende fra alle Danmarks otte universiteter samledes onsdag den 4. maj i Operaen i København til et eksklusivt matchmaking-event med dansk erhvervsliv, arrangeret af Copenhagen Capacity og A.P. Møller-Mærsk.

De studerende, som repræsenterede 65 forskellige lande, mødtes med topchefer og HR-ansvarlige fra A.P. Møller-Mærsk, Nordea, Microsoft, Accenture, Netcompany, COWI, Systematic og KPMG. De er alle i gang med at transformere deres forretning til den nye digitale virkelighed, hvor big data, robotter, kunstig intelligens og flydende organisationsformer er the new normal.

“Talentkonferencen var meget inspirerende og fyldt med god energi. Vi er rigtig glade for, at Copenhagen Capacity gav os muligheden for at møde disse fantastiske internationale studerende, og det store engagement i dagen”, siger Susana Elvira, Global Head of Talent Management i A.P. Møller-Mærsk.

Også uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, HKH Prins Joachim, og Laila Pawlak, CEO for Singularity University i Danmark, var med på scenen for at inspirere de unge talenter til en karriere i Danmark.

Global konkurrence om unge talenter

Det er fjerde gang, Copenhagen Capacity arrangerer matchmaking-eventet International Talent Conference, hvor danske virksomheder kan møde udenlandske masterstuderende og nyligt dimitterede. Og det er der en åbenlys årsag til.

”Hele verden efterspørger de kompetencer, som den nye generation af unge talenter har. Hvis danske virksomheder fortsat skal ligge i front og skabe innovative produkter og løsninger, er det afgørende, at de formår at tiltrække de bedste kandidater – og her er talentkonferencen et unikt mødested”, forklarer Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity.

Kompetencer dansk erhvervsliv råber på

Kan de studerende på talentkonferencen overtales til at blive i Danmark, er det godt nyt for dansk erhvervsliv. Hele 24% af deltagerne læser nemlig en ingeniøruddannelse, 23% læser økonomi eller en anden erhvervsuddannelse, mens 16% læser it og teknologi. Og det er kompetencer, som dansk erhvervsliv har hårdt brug for.

”Det har høj prioritet for regeringen at tiltrække de bedste talenter fra hele verden. Talenter, der kan hjælpe os med at omsætte ny teknologi til værdiskabende innovation, og som kan hjælpe vores virksomheder til at stå stærkere i den globaliserede verden”, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Unge højtuddannede vil gerne Danmark

82% af deltagerne sagde, at deres oplevelse af dagen var god eller rigtig god, og næsten lige så mange, nemlig 81%, vurderer, at talentkonferencen har inspireret dem til at gøre karriere i Danmark.

“Jeg var usikker på, om det var noget for mig at skabe en karriere i Danmark. Det har talentkonferencen helt sikkert ændret på”, siger Raquel Alvarez Rodríguez fra Costa Rica, der studerer internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitet.


En milliongevinst for det danske samfund

Og når de internationale talenter slår sig ned i Danmark, betyder det en nettogevinst for den danske statskasse.

De seneste beregninger fra DI og DEA viser nemlig, at højtuddannede indvandrere uden medbragt familie i gennemsnit bliver i Danmark i 5,5 år og bidrager med et samlet overskud på lidt over 720.000 kroner til de offentlige finanser under deres ophold i Danmark. Kommer man med familie, er den gennemsnitlige opholdslængde cirka ti år, og overskuddet til de offentlige finanser er knap 2,2 millioner kroner.

Danmark har behov for internationale talenter:

  • I 2025 vil Danmark mangle 14.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater (Engineer the Future, 2015).
  • I 2030 vil Danmark mangle 19.000 it-specialister (Alexandra Instituttet, 2016).
  • Danmark er den 27. mest populære karrieredestination – Tyskland og Sverige ligger i top 10 (Boston Consulting Group, 2014).
  • København er nr. 1 i verden, når det gælder om at tiltrække og udvikle talent. Danmark er derimod rykket fra en 5. til en 8. plads (INSEAD 2017).