Udlandsdanskere kan blive guld værd for Danmark

Omkring 200.000 danskere bor i øjeblikket uden for Danmark, og de udgør en kæmpe uforløst mulighed for dansk erhvervsliv, kultur og turisme. Det viser en ny rapport, som Copenhagen Goodwill Ambassadors og Danes Worldwide har lanceret.

Danmark bruger hvert år millioner af kroner på at markedsføre sig i udlandet. Både gennem eksportfremstød og indsatser for at tiltrække udenlandske virksomheder og investorer og gennem kulturkanaler som OL, verdensudstillinger og Kongehuset. 

Men ifølge en ny rapport overser Danmark det enorme potentiale, der ligger i at aktivere de omkring 200.000 danskere, der endegyldigt eller for en stund har forladt fædrelandet til fordel for et liv i udlandet.

Irland gør det systematisk. De har organiseret og aktiveret deres såkaldte diaspora – altså gruppen af irere, der bor uden for Irland – som et uhyre effektivt netværks- og markedsføringsværktøj. Det kan Danmark lære af. De fleste danskere i udlandet elsker Danmark og promoverer danske ideer, virksomheder, kultur og turisme, når de kan. Men der kan gøres meget mere, og lige nu misser Danmark en gigantisk mulighed for at blive hørt og set i udlandet, som potentielt har en reklameværdi på mange hundrede millioner kroner”, siger den danske, internationale marketingekspert Martin Roll, der selv bor i Singapore og er en del af Copenhagen Goodwill Ambassadors, der er et netværk af frivillige ambassadører for Greater Copenhagen.

Udlandsdanskere ønsker at give igen til Danmark

Copenhagen Goodwill Ambassadors har udarbejdet en ny rapport i samarbejde med Danes Worldwide, der varetager interesser for danskere i udlandet, som bekræfter potentialet. 

Ud af 1.024 adspurgte udlandsdanskere bosat i 61 lande svarer mere end 80 procent, at de ønsker at give noget igen til deres fædreland. Men kun fire procent mener, at Danmark er dygtig til at benytte sine borgere og deres efterkommere i udlandet som ressource.

Copenhagen Goodwill Ambassador-korpset er en værdifuld ressource i forhold til at promovere København globalt. Deres seneste indsats for at sætte fokus på, hvordan København og Danmark kan aktivere et endnu bredere netværk til markedsføring i udlandet, er meget relevant og harmonerer godt med Copenhagen Capacitys øvrige tiltag til at tiltrække udenlandske virksomheder, investeringer og talenter til Greater Copenhagen”, siger Claus Lønborg, administrerende direktør i Copenhagen Capacity, som står bag Copenhagen Goodwill Ambassador-korpset sammen med Wonderful Copenhagen.  

Ny rapport og en række anbefalinger

Rapporten UdlandsDanmark – en overset guldmine?, som blev præsenteret den 30. august under Copenhagen Goodwill Ambassador-netværkets årlige seminar i København, giver en række anbefalinger til, hvordan potentialet i den danske diaspora kan forløses:

  • Opret efter irsk forbillede et officielt diasporakontor med ansvar for kommunikation, marketing og det officielle Danmarks kontakt til danske udvandrere og efterkommere. 
  • Formulér en officiel diaspora-strategi med fokus på fremme af dansk eksport og tiltrækning af investeringer, konferencer, talenter og turister til Danmark.
  • Giv udlandsdanskere med dansk statsborgerskab stemmeret ved danske valg. Det har de gjort i Australien.
  • Gør det nemmere for udlandsdanskere at vende hjem via bredere anerkendelse af udenlandske uddannelser og kvalifikationer samt bedre indslusning af udenlandske ægtefæller og børn.
  • Giv udlandsdanskere og deres udenlandske ægtefæller og børn bedre muligheder for at lære og vedligeholde det danske sprog. 
  • Anerkend udvandrere og deres efterkommere som en værdifuld del af den danske kulturarv, som naturligt bør indgå i dansk historieskrivning, undervisning, kulturkanoner osv.
  • Vær åben. Anerkend udlændinge, som har arbejdet eller studeret i Danmark, som en del af den danske diaspora og sørg for at fastholde deres tilknytning til Danmark. 

Download rapporten her.