København kåret som Europas grønneste hovedstad

København har fået tildelt EU-Kommissionens prestigefyldte pris European Green Capital Award 2014. Den danske hovedstad modtager, blandt andre grunde, prisen for at få flere folk til at cykle og for byens ambitiøse mål om at blive CO2-neutral i 2025. Tidligere har Stockholm, Hamborg, Vitoria-Gasteiz og Nantes modtaget prisen.

Tre ud af fire europæere bor i byer, og det placerer europæiske storbyer midt i orkanens øje, hvad angår urbane miljømæssige udfordringer. København har længe taget udfordringen seriøst med det resultat, at Københavnerne i dag er gode til at tage cyklen frem for bilen, at man uden bekymring kan tage en dukkert i havnen, og at København netop har offentliggjort et grønt regnskab, der viser bemærkelsesværdige reduktioner i CO2-udledningen. Netop derfor har den danske hovedstad nu fået et grønt skulderklap fra EU-Kommissionen i form af prisen som Europas miljøhovedstad 2014 – foran 17 andre europæiske byer. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

-Det er international anerkendelse af vores dedikerede indsats. Og det er noget, københavnerne kan være rigtig stolte af, hver gang de tager cyklen eller en svømmetur i et af byens havnebade. Vores indsats handler ikke kun om et grønnere København. Men også om et sundere København og et København, der er dejligt at bo og leve i, siger Overborgmester i København Frank Jensen.

I opløbet om prisen er København og de øvrige 17 kandidater blevet bedømt af et ekspertpanel inden for tolv områder i sektorerne miljø, klima og grøn vækst. I hele ni af de tolv områder vurderede den tekniske jury, at København havde opnået det bedste eller næstbedste resultat af alle 18 byer.

- Vi har brug for global opmærksomhed for at udbrede kendskabet til regionens stærke cleantech-kompetencer. Prisen som Europas miljøhovedstad er en rigtig god platform til det, og i Copenhagen Cleantech Cluster ser vi frem til at hjælpe med at skabe håndgribelige resultater som vækst og jobskabelse på baggrund af opmærksomheden, siger Marianna Lubanski, direktør i Copenhagen Cleantech Cluster.