Expat Study 2014: Sådan fastholder vi internationale talenter

Højtuddannede udlændinge er en mangelvare i Danmark. Nu viser Expat Study 2014, at jobtilfredshed, gode sociale netværk og familiens integration er de tre hovedfaktorer, som får udenlandske medarbejdere i Danmark til at blive længere.
Dansk erhvervsliv har brug for højtuddannede udlændinge, og konkurrencen om de kloge hoveder bliver stadig skrappere. Nu peger undersøgelsen Expat Study 2014 på, hvilke områder Danmark skal koncentrere sig om for at fastholde de talenter, der allerede har slået sig ned i Danmark.

De tre hovedfaktorer, som afholder udenlandske medarbejdere i Danmark fra at rejse hjem i utide, er jobtilfredshed, gode sociale netværk og familiens integration.

I Expat Study 2014, der er foretaget blandt godt 1.800 herboende udenlandske medarbejdere – også kaldet expats – angiver 46%, at de vil blive længere i Danmark end oprindelig planlagt. Kun 6% planlægger at rejse før tid. Derudover angiver hele 86%, at de er tilfredse eller meget tilfredse med livet i Danmark. Det er en klar forbedring i forhold til den tilsvarende undersøgelse på området fra 2010.

København halter stadig bagefter
Det er primært spændende karrieremuligheder og en unik mulighed for at kombinere karriere og familieliv, der gør Danmark attraktiv. Derudover oplever flere udlændige end tidligere, at myndighederne kommunikerer på engelsk. Særligt får de fire International Citizen Service-centre ros. De expats, som har været i kontakt med International Citizen Service ved deres ankomst, er nemlig mere tilfredse end andre expats.

”Expat Study 2014 viser, at et godt førstehåndsindtryk er rigtig vigtigt. Derfor er det glædeligt, at flere udenlandske medarbejdere oplever mødet med ’myndighedsdanmark’ positivt. Men vi er langt fra i mål. En anden ny undersøgelse viser, at København halter efter Stockholm, Oslo og Berlin i konkurrencen om at tiltrække højtuddannede udlændinge,” understreger Nikolaj Lubanski, direktør for talent, Copenhagen Capacity.

Copenhagen Talent Bridge
Siden 2012 har Copenhagen Capacity og 15 offentlige og private partnere i EU-projektet ”Copenhagen Talent Bridge” arbejdet på at forbedre modtagelsen og fastholdelsen af internationale videnarbejdere og studerende samt deres medfølgende familier. Blandt andet ved at afholde arrangementer og udvikle informationstilbud, som klæder internationale medarbejdere på til at begå sig i det danske samfund.

Tidligere på året lancerede Copenhagen Capacity desuden mobilapp’en Move to DK. Den giver udenlandske forskere, videnarbejdere og studerende, som overvejer eller skal flytte til Danmark, adgang til al den praktiske information, de behøver, før afrejsen. Læs mere og download Move to DK.

Milliardgevinst for Danmark
Hvis blot halvdelen af de nuværende cirka 15.000 expats i Danmark – sådan som Expat Study 2014 indikerer – bliver bare ét år længere end planlagt, kan Danmark med et meget konservativt skøn indkassere en nettogevinst på næsten to milliarder kroner. Ifølge Dansk Industris tal med afledte effekter er der tale om en gevinst på over 10 milliarder kroner.

Om Expat Study 2014
Expat Study 2014 er udarbejdet af Oxford Research i samarbejde med Copenhagen Capacity, Beskæftigelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Dansk Industri, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Ingeniørforeningen, Copenhagen Capacity, Lyngby-Taarbæk Vidensby og International Community og The Murmur.

Udpluk fra Expat Study 2014
Expat Study 2014 indeholder flere interessante informationer, som styrker videngrundlaget om ekspater i Danmark:
  • 60% af alle expats bor i Region Hovedstaden.
  • 50% af alle expats har minimum 5 års erhvervserfaring i bagagen, når de ankommer til Danmark.
  • 25% af alle expats i Danmark arbejder inden for forskning.
  • 78% af alle expats synes godt om den danske arbejdskultur.
  • 84% af alle expats er enige eller meget enige i, at de er tilfredse med deres job i Danmark.

Læs Expat Study 2014 her.

Læs også Højtuddannede udlændinge dumper Danmark